Blauwader kazen

Blauwader kazen worden tijdens de productie en/of rijping verrijkt met een schimmelcultuur van Penicillium. Deze culturen kunnen zowel voor als na de vorming van het zuivel toegevoegd worden. De blauwader kazen worden vaak in een temperatuur gereguleerde omgeving (zoals grotten) gerijpt, hier door kan de schimmel optimaal ontwikkelen.

Volgens de overlevering is de blauwader per ongeluk ontdekt toen de kaas in een natuurlijke en vochtige grot werd bewaard. Nu zijn er diverse blauwader kazen, met de Italiaanse Gorgonzola, Engelse Stilton en de Franse Roquefort als beroemdste. Er wordt gezegd dat de Roquefort werd ontdekt doordat een jonge jongen zijn lunch, bestaande uit brood met koekaas, in een grot liet liggen toen hij een mooie dame voorbij zag lopen. Toen hij maanden later weer terug kwam in de grot heeft de schimmel (Penicillium Roqueforti) zijn kaas verandert in Roquefort.

Een blauwader is vaak scherp en zout van smaak en wordt vaak gebruikt in salades of op een kaasplank. Tijdens de feestdagen wordt er aan de blauwader vaak port toegevoegd.

Meer info?

Vragen over dit assortiment? Stel ze hier: