Hollandse kazen

Nederland staat bekend om de Goudse kazen. Gemiddeld eet een Nederlandse inwoner zo’n 19kg kaas, waarvan verreweg het meeste in de categorie Goudse kaas vallen. De soort dankt de naam Goudse kaas aan het feit dat het al eeuwenlang in Gouda op de kaasmarkt wordt verhandeld. Deze kaasmarkt wordt tegenwoordig alleen nog bij wijze van toeristenattractie eenmaal per week gehouden in de zomermaanden. Goudse kaas wordt ook in het buitenland onder deze naam gemaakt want de soortnaam en vorm zijn niet beschermd en dus kent ook menig buitenlander “Gouda cheese”.

De geografische aanduiding "Gouda Holland" is sinds oktober 2010 volgens een besluit van de Europese Commissie een beschermde aanduiding. Kaas met deze vermelding mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk.

Goudse kazen worden doorgaans in grote aantallen in kaasfabrieken vervaardigd en verschillen van boerenkazen op de wijze hoe de melk bewerkt wordt. Ook al zijn vrijwel alle productiemethodes gelijk aan elkaar, toch kennen we binnen de Goudse kazen verschillende niveaus in kwaliteit.   

Zo verhandelen wij diverse HB kazen, maar ook in het hogere segment verkopen wij Goudse kaas onder het merk SmaaQ. SmaaQ kaas is Goudse kaas van het hoogste niveau. Doordat er geen extra zout aan de kaas wordt toegevoegd is het relatief minder zout als andere Goudse kazen. Ook wordt de kaas gemaakt van weidemelk. In 2016 is de jonge SmaaQ Mild verkozen tot lekkerste jonge kaas van Nederland.

Meer info?

Vragen over dit assortiment? Stel ze hier: